Barion Pixel
Vásárolj mégFt értékben és rendelésedet ingyen kiszállítjuk.
X
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a Beállítások módosítása gomb alatt állíthatod be, amit bármikor módosíthatsz. Részletes süti tájékoztató és adatvédelmi tájékoztató
The Cuphub

Arabica vs robusta kávé: előnyök és ízjegyek

Egy lépéssel a fehér kávék, a latte art és a berögzült keserű feketék után ott rejlik az arabica specialty kávék izgalmas világa – amihez a robusta is néha fel-felzárkózik!

Cibetmacska kávé, olasz kávé, török kávé – és mindenféle kávétípus igazából kétfajta kávéra vezethető vissza: az arabicára és a robustára, amik a világ kávétermelésének (és fogyasztásának) több mint 99%-át adják.

arabica és robusta kávéfajták

Arabica kávé (Coffee Arabica), az izgalmas

Vibráló, izgalmas, élménydús – mi ezekkel a szavakkal írnánk le leginkább az arabica kávék ízvilágát (persze főleg akkor, ha kézműves kávépörkölők kezei közül kerülnek ki). 

A legjobb ízek ugyanis egyértelműen az arabica kávéból nyerhetők ki, emiatt pedig a fő kávétermelő országok is általában azok, ahol arabica kávé terem (a kávéexport 70%-át adja ez a kávétípus).

De mik is az arabica kávé jellemzői? Vegyük sorra!

 • Az arabica Etiópiából származó kávéfajta, 
 • ma viszont Közép-Amerika és Dél-Amerika a legnagyobb termelői.
 • A kávébab a hegyeken, 800-2200 méteres tengerszint feletti magasság közt terem,
 • ahol óvni kell a közvetlen napsütéstől és a kártevőktől. Eléggé kényes ugyanis!
 • “Összetevőit” tekintve zsírban és cukorban gazdag – a robustánál több mint másfélszer több zsírt és cukrot tartalmaz,
 • de talán pont emiatt sokkal kifinomultabb ízekkel rendelkezik. Nem keserű, lágy, vibráló ízjegyek jellemzik.
 • Cserébe viszont nem olyan gazdag koffeinben, koffeintartalma akár harmada is lehet a robustáénak.

Specialty arabica kávéból a sokak által savanyúnak bélyegzett espressok készülnek, viszont ahhoz, hogy igazán kiélvezhessük az izgalmas aromákat, mi inkább filterkávé formájában szeretjük elkészíteni. 

Az arabica kávé ára mindig magasabb

Ami az árát illeti: áruházi kávémárkák ipari mennyiségű kávékínálatánál az arabica ára közel kétszerese lehet a robustáénak – a kézműves kávék piacán viszont ez az érték bőven kétszámjegyű. Hiszen a bolti őrölt kávénak is csak 1000 forint a kilója – míg 200 gramm specialty kávé ára elérheti a 3000-6000 forintot is!

Cuppingolj egyet, és döntsd el Te, hogy megéri-e!

arabica vs robusta

Robusta kávé (Coffea Canephora), a markáns

A robusta kávécserje az arabica nagy (vagyis egyetlen) kihívója. Egy jóval igénytelenebb, szélsőségesebb körülmények között is megélő kávéfajta – a csészénkbe kerülve pedig egy markáns, fejbevágós kávéélményt nyújtja. 

A robusta kávé jellemzői:

 • Szülőhazája Kongó,
 • és a mai napig leginkább Afrikában és Ázsia egyes területein terjedt el főleg.
 • Az arabicához képest alacsonyan, 900 méternél alacsonyabb dombokon s hegyeken terem,
 • és annyira sokat törődni sem kell vele, mert jól bírja az időjárási viszontagságokat.
 • Míg az arabica zsírban és cukorban gazdagabb, addig a robusta erőssége a koffeintartalma, ami akár háromszorosa is lehet a vetélytársénak!

Na de milyen az íze a pörkölés után?

Markáns, kesernyés, szájösszehúzós, erős. A robustákból főleg presszókávé készül, azokon belül is a “jó öreg presszó” típusúak, amik sok cukorral és némi tejjel készülnek.

Többnyire – az elmúlt időben azonban a robustát is egyre minőségibb körülmények között termesztik – főleg Brazíliában vannak elterjedőben a “specialty robusta” ültetvények. Egyelőre annyira az elején járunk a specialty robusta folyamatának, hogy a kereslet meghaladja a kínálatot, de úgy tűnik, hogy a brazilok találtak valamit, és könnyen lehet, hogy a jövőben már nem csak arabica kerülhet az alternatív kávékészítő eszközökbe!

A kávétípusok ‘mixelése’ a blend kávé

Háromféle kávé kapható a boltokban:

 • 100% arabica
 • 100% robusta
 • és blend kávé, amikor ezt a két kávétípust összekeverik.

Fontos kiemelnünk, hogy nem minden 100% arabica kávé jó minőségű – a benzinkutaktól kezdve a kapszulás kávégyártókon keresztül a legnagyobb kávémárkákig gyakori marketingelem a 100% arabica kávé kiemelése, de ez nem feltétlenül hozza magával a minőséget. Az ár, a címke, és a pörkölési dátum általában jó minőségjelzők. Illetve az, hogyha egy kávé csak szemesen kapható!

A bolti vákuumcsomagolt őrölt kávék sokszor blend kávék, amik kb. 70-80%-ban tartalmaznak arabicát, és 20-30%-ban robustát, ezzel elérve, hogy lágyabb íz mellett magasabb koffeintartalommal fejthesse ki a kávé a hatását.

Ahogy a robusta, a blend kávé is inkább sötétebb pörköléssel, presszókávé formájában nyeri el végső formáját.

Arabica vs robusta – verdikt

Ha kávé, akkor arabica. A frissen pörkölt kávé megindító illata, pattogós aromái, lágy ízei tökéletes indítói lehetnek a napodnak – míg a robusta fejbevágósabb, keserűbb eszenciákkal rendelkezik. Érdemes azonban nyitva tartani a szemünket, és figyelni, hogy mi történik Brazíliában azokon a bizonyos robusta kávéföldeken!

A Cuphub specialty kávékínálatába csak 100% arabica kávé kerül, ami a legjobb magyar pörkölők üzemeiből, frissen kerül a küszöbödre – vagy ahová kéred!