Barion Pixel
Vásárolj mégFt értékben és rendelésedet ingyen kiszállítjuk.
X
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a Beállítások módosítása gomb alatt állíthatod be, amit bármikor módosíthatsz. Részletes süti tájékoztató és adatvédelmi tájékoztató
The Cuphub

Cibetmacska kávé: drága, de vajon finom is?

Biztosan mindenki hallott már róla, hogy valahol van egy macska, aki kávécseresznyét eszik és egy természetes folyamat következtében a világ egyik legdrágább kávéja lesz a végterméke. Ennek a sztorinak jártunk most utána, hogy tisztázzuk miről is van pontosan szó.

Kopi Luwak kávé: köszönjük, cibetcica

Nade kezdjük az elejéről: A cibetmacska kávé, hivatalos nevén a Kopi Luwak, egy Indonéz szigetvilágban őshonos állatról szól. A Kopi Indonéz nyelven kávét jelent, a Luwak pedig a közönséges pálmasodró (cibetmacska) neve.

Ahogy a neve is utal rá, ez a kis jószág azon kevés állatok egyike, ami megeszi a koffeint tartalmazó kávécseresznyét. Tehát a kis pálmasodró még nyersen, vörösen pompázó színben fogyasztja el a kávébabokat, azonban megemészteni csak a puha héját tudja, a babszemeket nem. Így a nyers babszemek az állat bélrendszerében egy fermentációs folyamaton mennek keresztül, amit károsodás nélkül, szinte érintetlenül ürít ki magából. Innen terjedt el a hazánkban is ismert “macskaszar kávé” elnevezés. 

De mitől lesz ez a világ legexkluzívabb kávéja és miért ilyen drága? 

Így készül a legdrágább kávé

Feldolgozását tekintve innentől kezdve semmi extra nincs a dologban, a cibetmacska ürülékéből eltávolítják, majd megtisztítják és végül kiszárítják a kávészemeket, amit aztán eladásra kínálnak. 

Az már érdekesebb információ, hogy ennek a kávénak a kilós ára akár az ezer eurós árat is megütheti. A magas árat általában az előállíthatóság mértéke (évente kevesebb mint 200 kg), valamint a gyártási folyamat különlegessége szokta alátámasztani. 

Tudomásunk szerint Magyarországon utoljára a soproni Cafe Frei kávézóban lehetett megkóstolni ezt a különleges italt, ahol egy presszó kávé 3 ezer forintba került. 

Cibetmacska kávé ára: hol a realitás?

Viszont most sok ember szívét összetörve meg kell mondanunk, hogy semmi másról nincs itt szó, mint egy nagyon jól felépített marketingfogásról. A kávé minőségéről már az sokat elárul, hogy többségében a jelentősen rosszabb minőségű, ízeiben sokkal gyengébb robusta kávé fajtáról van szó, amit nyersen fogyaszt el a kis pálmasodró. 

Mi is az a robusta? Nézz utána a kávéfajtáknak! Ha elolvastad,számodra is egyértelművé válik, hogy mindamellett mennyire jól hangzik, ízében biztos, hogy egy arabicához képest gyengébb minőségű kávéról van szó.

A cibetmacska kávé nem ízesített kávé

A pálmasodró ürüléke nem ízesíti a kávét: az az emésztés során szinte teljes mértékben megőrzi eredeti formáját. A kávészemek a szokásos folyamaton mennek keresztül, legtöbbször száraz feldolgozással készül a pörkölőknek szánt nyerskávé.

Bár íze ahogy említettük, nem feltétlenül áll egyenes arányosságban a kávé árával, mégis általában feketén szokták fogyasztani: cukor és tej nélkül, hogy ki érezzék az eredeti ízeket. Kétféle ember van: aki szerint ez a világ legfinomabb kávéja, és az, aki meg sem kóstolná (vagy egyáltalán nem ízlene neki).

Az ital minőségében problémát okozhat az is, hogy az eredeti Kopi Luwak sikerére felbuzdulva rengeteg kereskedő megpróbál visszaélni a névvel. Manapság már nagyon nehéz megkülönböztetni az eredeti terméket a hamisítványtól.

Hamis cibet kávé, fogságban tartott pálmasodró. Árnyoldalak.

Sokszor rosszabb minőségű kávéval blendelik, ezzel növelve a kávé térfogatát. A másik népszerű csalási módszer, hogy a maláji cibetmacska helyett az afrikai cibetmacska ürülékéből gyűjtik össze a kávészemeket. 

Nézd, milyen cuki…

Cibetmacska kávé: a közönséges pálmasodró

… lenne, ha nem ketrecben tartanák.

Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy sokan fogságban, ketrecekben tartott pálmasodrókkal próbálják meg a termelhető mennyiséget növelni, amelyben már sok ártatlan állat elpusztult.

Odáig fajult már a csalás, hogy egy korábbi kutatás azt állítja, a piacon lévő Kopi Luwak kávék több mint 50%-a hamistívány. Ha mégis szeretnénk megkóstolni és elkerülni a csalókat, keressük a “wild sourced” -magyarul “vadonból származó”- feliratot a zacskón, ami a cibetmacska tartására utal. Nagyon ritka azonban az a kávéstasak, amin biztos tanúsítvány van arra, hogy eredeti kávét szürcsölhetünk.

A cibetmacska kávé ékes példája annak, hogy a drágább nem feltétlenül jobb. A marketinggel felvert árak mellé rengeteg hamisítvány társul, árusítóik pedig az eredeti Kopi Luwak kávé farvizén gazdagszanak meg – nem beszélve arról, hogy az ezt fogyasztók napi koffeinbevitele sokszor ártatlan pálmasodrók életébe kerül.

Tartalomhoz tartozó címkék: cibet macska kopi luwak