Barion Pixel
Vásárolj mégFt értékben és rendelésedet ingyen kiszállítjuk.
X
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a Beállítások módosítása gomb alatt állíthatod be, amit bármikor módosíthatsz. Részletes süti tájékoztató és adatvédelmi tájékoztató
The Cuphub

Kávéfajták: Mi kerül a csészébe?

Mi is az a kávé? A kávé nem más, mint a kávécserje gyümölcsének, vagyis a kávécseresznyének a magja, amit úgy hívunk, hogy kávébab. Nos, a kávé hasonlóan „működik” mint a bor, vagyis a szőlő. Számtalan változata van: fontos, hogy hol terem, milyen időjárási körülmények között, hogyan van feldolgozva, milyenre van pörkölve, és miként van elkészítve. 

Kávéfajták és csoportosításuk

Egy kis rövidítés, ha konkrét kérdésed van:

 • Miben más az arabica és a robusta?
 • Milyen ízvilágot hordozhat egy sötét és egy világos pörkölésű kávé?
 • Mi a különbség a lungo és a cortado között?
 • A filterkávé érdekel?

A kávécserje – hol terem a kávé?

Alapvetően a kávécserjének rengeteg fajtája van, de csupán két olyan faj van, amit kereskedelmi céllal termelnek: az ismertebb arabica és a kevésbé ismert robusta (Coffea Arabica és Coffea Canephora, ha nagyon pontosak akarunk lenni!)

Ez a két kávécserje a világtermelés kilencvenkilenc százalékát adja, az oroszlánrészt pedig az arabica vállalja magára, 70%-al. Nem véletlenül, hiszen az arabica egy sokkal jobb minőségű kávécserje, ami több törődést igényel, de cserébe gazdagabb ízjegyekkel rendelkezik: ha specialty kávézóba térünk be, biztosan arabicát kapunk. 

A robusta cserjetípust inkább, úgynevezett eszpresszó blendek készítéséhez szokták használni. Ilyenkor a pörköletlen, nyers kávébabokat összekeverik, és úgy kerülnek a pörkölő üzemekbe. Persze a robustának is vannak pozitív tulajdonságai: jóval magasabb fehérjetartalmának köszönhetően a kész ital testesebb, karakteresebb ízeket kap, továbbá koffeintartalma is magasabb.

És persze az sem mindegy, hogy mennyire lelkiismeretes az adott kávécserje gondozása.

A kávéfajták összekeverése mértékkel történik: a robusta aránya egy ilyen blend készítésekor sem szokta átlépni a 30%-ot, ha ugyanis annál több van benne, vagy akár teljesen robustából készült kávét vásárolunk, készüljünk fel, hogy egy gyenge minőségű, fanyarabb, kevésbé aromás kávéitalt fogunk kapni.

Cuphub Tipp: A kávéfajták keverése nem biztos, hogy otthoni feladat. Ne adj hozzá az arabicádhoz robustát, testesebb ízélményben reménykedve, ahogy a robustát se próbáld meg arabicával “lágyítani”. 

Kávéfajták: arabica és robusta

Világos vagy sötét pörkölésű kávéfajták – a kávé pörkölése

A kávé egy örökzöld növény, melyet közel 70 országban termesztenek, főleg a ráktérítő és a baktérítő között. A megfelelően termesztett és feldolgozott zöld, pörköletlen kávébabok nagy részét bezsákolják, konténerekbe majd hajóra rakják.  Az épségben megérkezett, akár egy másik kontinensre szállított nyers babokra már „csak” a pörkölés vár, hogy a mindenki által ismert formában élvezhessük kedvenc italunkat. 

A pörkölés során a zöld kávébabokból a kávéital alapját képező pörkölt kávé jön létre. A folyamat alatt a babok színe megváltozik, növekszik, nedvességet veszít és törékeny lesz. 

A világos pörkölésű kávé savasabb, gyümölcsös ízeket de kevesebb testességet „kínál”, mint a sötét pörkölés. A sötét pörkölésű kávé viszont karakteresebb, keserű, csokoládés ízeket eredményez. 

Ha valaki túlpörköli a kávét, az égett, szenes ízeket eredmény, a testesség pedig csökken. 

Nem szokták megkülönböztetni, hogy melyik pörkölést milyen kávés eszközhöz ajánlják. 

Cuphub tipp: Alapvetően az alternatív kávékészítéshez (V60, Aeropress, French press) inkább világos pörkölésű kávét szoktak használni, de ezekből is van olyan, aki a sötétebb pörkölésű kávét szereti. Annyi különbséget lehet tenni a kávéfajták között, hogy a világos pörkölésű kávék magasabb hőmérsékletet igényelnek a megfelelő kivonatoláshoz, mint a sötét pörkölésű kávék. Értsd: melegebb vízzel szükséges elkészíteni őket.

Játék az arányokkal! Kávéfajták a csészémben.

Van egy ismerősöm, akivel akárhányszor betérünk egy kávézóba, megkérdezi, hogy milyen az az Americano? Aha, aha, érti. Na és a Doppio? Rendre végigkérdezi tőlem az összes kávéfajtát. Aztán dönt: egy erős presszót kérek! Ekkor jövök képbe én: ismerve őt, tudom, hogy az “erős” alatt azt érti, hogy pörgesse fel, az espressojában viszont nem fogja megtalálni azt a koffeinmennyiséget, amit keres. Menjünk végig ebből a nézőpontból a kávéfajták között!

A rövid kávék:

Ezek a kávék általában sötét pörkölésűek, köztük jelenhetnek meg az őket testesebbé alakító eszpresszó blendek is, a robusta közreműködésével. Koffeintartalmuk nem túl magas.

 • Ristretto: 15-20ml mennyiségű fekete kávé
 • Espresso: 25-35ml mennyiségű fekete kávé
 • Doppio: dupla espresso

A hosszú kávék:

A hosszú kávék nem rendelkeznek magasabb koffeintartalommal, mivel  ugyanúgy eszpresszó mennyiségű kávéból van lefőzve, csak plusz vízzel “húzzák” fel az adott italt! 

 • Lungo: úgynevezett hosszú kávé. Kb. 50ml forró vízre engednek egy espressot.
 • Americano: A sokak által kedvelt hosszú kávé. Kb 125-150ml forró vízre engedett espresso.

Tejes kávék:

 • Espresso macchiato: Espresso kávé, kevés tejhabbal a tetején, tej nélkül.
 • Cortado: Lágy tejes kávé. Ristretto vagy espresso 70-80ml krémesre gőzölt tejjel felöntve, vékony tejhabbal a tetején.
 • Cappucino: Espresso alapú tejhabos kávé. 1/3 kávé, 1/3 tej, 1/3 tejhab.
 • Flat White: Dupla ristretto alapú tejeskávé. Az egyik legkedveltebb a tejes italok közül, ugyanis magas koffeintartalommal rendelkezik de közben krémesre gőzölt tejet is tartalmaz. 
 • Latte macchiato: Rétegzett ital. Először kerül a pohárba a 150-200ml felgőzölt tej, majd utána az espresso.
 • Cafe latte: Espresso alap, 150-200ml meleg tejjel felöntve, tejhab nélkül.

Filterkávé és alternatív kávéfajták:

Aki betér egy speciality kávézóba, és egy nagyobb adag koffeinre lenne szüksége, érdeklődjön az alternatív kávéfajták után. Ezek az italok a készítésük alatt több ideig érintkeznek a vízzel, így több koffein tud kiázni belőlük. Az alternatív kávék  inkább  “teaszerű” italokhoz  hasonlítanak, legtöbb esetben ezeket áztatós, csepegtetős módszerrel készítik. Ahogy fent lehetnek az itallapon:

 • Filterkávé/csepegtetett kávé
 • V60
 • Aeropress
 • Chemex
 • French Press
 • Cold drip
 • Cold brew
 • Ezek a kávék mindig tudnak új ízvilágot mutatni!

Török kávé:

Kb 10g nagyon finom kávéőrleményből és 120-150ml forró vízből készül. Ezeket összeöntve egy réz ibriket használva többször felfuttatják, majd egy kis ülepedési idő után egy pohárba öntve fogyasztható a karakteres, kissé zaccos, aromákkal teli tradicionális ital.

Cuphub Tipp: A Cuphub-nál azt javasoljuk, hogy mindenki úgy fogyassza a kávéját, ahogy ő szereti. Tejezd, cukrozd bátran, ízlés szerint. A mi célunk csupán az, hogy az első korty kávét ízleld meg feketén, hogy a kávéfajták közti különbséget észrevedd: legyen az arabica vagy blend, világos, vagy sötét.