Barion Pixel
Vásárolj mégFt értékben és rendelésedet ingyen kiszállítjuk.
X
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a Beállítások módosítása gomb alatt állíthatod be, amit bármikor módosíthatsz. Részletes süti tájékoztató és adatvédelmi tájékoztató
The Cuphub

Kávékapszula méretek, fajták és kompatibilitásuk

Májusban elstartolt a kávékapszula válogatást tartalmazó kategóriánk is az oldalon, az új termékek elindításával pedig új kérdésekkel szembesültünk. Ebben a cikkben most igyekszünk ezeket a kérdéseket megválaszolni, vagyis, hogy

 • mennyire erős a kapszulás kávé?
 • milyen géppel kompatibilis?
 • melyek a leggyakoribb kávékapszulák?

kapszula típusok, kapszulás kávé

Miért különböznek a kávékapszula méretek?

A kávékapszula méretek általában gyártónként különböznek – az ok pedig egyszerű: a cégeknek nem a kávégépen van az igazán nagy profitja, hanem a kapszulákon. Egy kapszula mindössze 5 gramm kávét tartalmaz, ami aztán 100-200 forintos darabáron landol a csészénkben. 

Összehasonlításul: egy filterkávé általában 20 gramm kávéból készül, ami egy 250 grammos, 3000 forintos specialty kávé esetében 12 forintot jelent grammonként. Ugyanez az érték egy 150 forintos kapszulánál 30 forintot jelent grammonként. 

Persze a kapszulás kávé egyszerű, gyors, és kényelmes, ezzel pedig a filterkávé vagy a kotyogós nem tud versenyezni. De a fenti kérdésre röviden ez a válasz: azért nincs univerzális kávékapszula méret, hogy egy kapszulás gép fenntartható legyen a gyártó számára.

Sőt! A Nespresso most már házon belül is variál. Újfajta, Vertuo nevű gépe csak a Vertuo kapszulákkal kompatibilis, amik különböző méretűek, de mindegyik alján egy vonalkód található. Ezt leolvasva tudja a gép, hogy azt hogyan kell lefőznie.

Kávékapszula fajták: az olcsótól a drágáig

A különböző kávékapszula fajták áraiban nagy eltérés lehet. A legismertebb márkák:

 • Cremesso
 • Martello
 • Tchibo
 • Lavazza
 • Nespresso
 • Dolce Gusto
 • Starbucks
 • Frei
 • Samurai Shoelace

A kapszulaipar tuti business, nem véletlenül szállt be a Starbucks és a hazai Frei Café is (akik leginkább ízesített kapszulákkal nyomulnak). A kávékapszula méretek azonban ezeknél a gyártóknál azonosak, hiszen szinte mindegyikük Nespresso kompatibilis kapszulát készít (a Starbucks-nak van Dolce Gustósa is, a Tchibo pedig sajátot alkot).

Árkülönbségek: Starbucks vs Martello kapszula

A Cremesso, Martello, Lavazza kapszulákat akár már 100 forint alatt is beszerezhetjük, a Tchibo,a Dolce Gusto és a Frei 100 forint környékén mozog, míg a Nespresso 110-180 forint között kínál különböző típusú kapszulákat. A legdrágább egyértelműen a Starbucksos kapszula, ami akár 200 forint felett is lehet. 

Kávékapszula kompatibilitás a hazai pörkölőktől

A hazai kávépörkölők is leginkább Nespresso kompatibilis kapszulákat készítenek. Ezek az utángyártott kapszulák anyagfelhasználásukban silányabb minőségűek, viszont a bennük lévő kávé finomabb, mint a legtöbb, nagy gyártó terméke. 

A kávékapszula kompatibilitás fontos, hiszen ez alapján lehet kávégépet választani. Ami viszont még fontosabb, az a kávé minősége, ami a bizonyos kompatibilis kapszulákba kerül. A hazai pörkölők frissen pörkölt, 100% Arabica kávéi az igényes otthoni kávézás miatt készültek el.

Kapszulás kávéfőzők, Neked

A Nespresso óriási piaci részesedéssel kirívóan az első, emiatt a legtöbb kompatibilis kapszulát is az ő gépeikhez gyártják. 

Döntés előtt állsz? Olvasd el cikkünket: milyen kapszulás kávéfőzőt vegyek?

A legnépszerűbb Nespresso és Dolce Gusto kávékapszulák

Azt is kérdezték páran tőlünk, hogy mihez viszonyítsanak? Mik a szerintünk legjobb Nespresso kapszulák, és miben más egy hazai pörkölő kapszulája?

Ízjegyeikben jópár különbség fellelhető: a magyar pörkölők kapszuláiból jóval többször kiérezhető az újhullámos kávéíz, a savasság, míg a Nespresso termékei vastag kremával, megszokott, kesernyés ízjegyekkel rendelkeznek. 

Nespresso kapszula fajták

 • Ha ez erős fekete kávékat kedveled, az Arpeggiot javasoljuk.
 • Ha a közepes pörkölésű profillal rendelkező kávét, akkor a Volluttot.
 • Ha pedig a lágyabb ízek szerelmese vagy, akkor egy Columbia vagy Indonesia jöhet be.
 • Ízesített kávéjuk közül meg egyérteműel a Vaníliás a nyerő.

Kóstold meg ezeket – majd ízleld meg a Kapszulás kávé kategóriánkban található Nespresso kompatibilis kapszulákat, aztán pedig dönts!

Dolce Gusto kapszula fajták

A Dolce Gusto kávék marketingje különbözik a Nespressoétól, hisz amíg utóbbi az ízjegyekre teszi a hangsúlyt, addig a Dolce Gusto az elkészítés módjára.

Így viszont a választás is sokkal könnyebb:

 • Ha cold brewt szeretnél inni, válaszd a cold brewt,
 • Ha macchiatot akkor a macchiatot,
 • Ha pedig ristrettot, akkor a ristrettot.
 • És így tovább.

Ilyen egyszerű!

Kávékapszula típusok koffeintartalma

Tök népszerű tévhit az, hogy a kapszulákon jelzett intenzitás a kapszulák erősségét, koffeintartalmát jelzi. Pedig ez nem így van: a skála a pörkölés intenzitását mutatja. Minél erősebb az érték, annál inkább van pörkölve a kávé, annál inkább keserűbb, markánsabb lesz a kávé íze.

Egy 4-es intenzitású kávé koffeintartalma tehát ugyanakkora, mint egy 9-es intenzitású kávéé!
Olvass részletesebben a kávé koffeintartalmáról!

Tartalomhoz tartozó címkék: kapszulás kávé specialty kávékapszula