Barion Pixel
Vásárolj mégFt értékben és rendelésedet ingyen kiszállítjuk.
X
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a Beállítások módosítása gomb alatt állíthatod be, amit bármikor módosíthatsz. Részletes süti tájékoztató és adatvédelmi tájékoztató
The Cuphub

A legjobb szemes kávé: szemes kávé teszt menete

Van egyáltalán olyan, hogy legjobb szemes kávé? Szerintünk nincs. És ezzel a cikknek vége is lehetne, de jogosan merül fel a kérdés: 

“miért nincs? Mi az, hogy nincs? Én imádom az ALDI egyik felsőpolcos kávéját!”

A prémium kávémárkák egymást érik a polcokon, versengve a maradokapénzemnél blog koffeintesztjének első helyéért – a legtöbben nem tudják, hogy az igazán prémium kávé be sem kerül a szupermarketekbe. Legalábbis hazánkban mindeddig nem került.

Miért?

Egészen egyszerűen azért, mert míg a bolti vákuumcsomagolt őrölt kávé, vagy kávékapszula nagyipari termeléssel készül, gépi szüreteléssel és feldolgozással, addig a legjobb minőségű specialty kávékat kézzel szedik, heteken keresztül szárítják, majd lassan, érzéssel, kis tételben pörkölik meg. 

Ez pedig azzal jár, hogy nem lehet minden évben ugyanolyan kávét előállítani: más lesz a termés, más lesz az időjárás, más lesz a feldolgozás, és a pörkölési eljárás is.

A kávé ugyanolyan mint a bor: nincs két egymást követő évben ugyanolyan szemes kávé egy kézműves pörkölő polcain. Sőt, általában a termékek kb. havonta cserélődnek!

Kinek mit jelent, hogy finom kávé?

A fentiek miatt persze elég nehéz kedvenc kávét választani. Kedvenc pörkölőt, ízvilágot, termőterületet lehet – a finom kávé fogalma pedig innentől kezdve relatív.

Sokszor látunk olyat is, hogy egy minőségi kávé végül rosszul elkészítve egy bögrében végzi, majd bő tejjel felöntve elveszti minden kiérezhető ízjegyét – legyen az egy három az egyben vagy akár a legjobb őrölt kávé.

De mi is az igazán fontos? Az olasz kávék szerelmesei mondhatják, hogy mindegy milyen, csak legyen olasz. Ez számukra egy minőségjelző. Másoknak pedig az a fontos, hogy home barista eszközökkel készíthessék el.

Felesleges ezen vitatkozni, mivel a legjobb kávékat pontozzák. 

Egy kávé teszt szempontjai

Egy átlagos kávé teszt két fő szempontja általában:

 • a szemes kávé ára,
 • és az íze.

Ahhoz viszont, hogy italunk a legjobb kávék közé tartozhasson egy jóval összetettebb szűrőn kell átmenni: az Amerikai Specialty Kávé Szövetség (SCAA) 100 pontig terjedő skáláján legalább 80 pontot kell elérnie a kávénak, ahhoz hogy kiérdemelje a specialty kávé címet.

Az SCAA olyan szempontokat vesz figyelembe, mint

 • az illat (az őrölt kávé illata)
 • az aroma (az illat és az aromák forró vízzel való felöntés után)
 • savasság
 • testesség
 • ízek, ízjegyek és utóízek
 • édesség
 • egyensúly (a lényeg, hogy egyik paraméter se domináljon).

Ezekből ad egy összesített értékelést a kávénak.

a szemes kávé teszt szempontjai

Forrás: threellamascoffee.com

Fontos, hogy manapság, a környezetvédelem és a fair trade jegyében olyan szempontok is előtérbe kerültek, mint a dolgozók emberséges foglalkoztatása – tehát specialty kávé minősítést csak akkor kaphat valaki, ha a szüretelést nem indonéz gyerekmunkások végzik.

A legjobb szemes kávék

A legjobb szemes kávék alapanyaga legtöbbször arabica kávé. Az arabica gyümölcsös ízjegyekkel rendelkező kávéfajta, szemben a nagy riválissal, a robustával, ami egy kevésbé igényes, markánsabb, keserűbb ízvilágot képviselő, magasabb koffeintartalmú kávébabokat növeszt.

Híresen jó szemes kávék az úgynevezett Gesha kávécserjéről származó kávék, amik szinte kivétel nélkül specialtyk.

Magyarországon pedig bár jó pár pörkölő örvend nagy népszerűségnek, mi a Bányai Kávét emelnénk ki, hiszen ott a termesztés is magyar vonatkozású: a costa ricai Bányai Farmról kerül a kávé az országba.

Akkor a legfinomabb, ha jól készíted

Nem csak a fenti tejes példa veheti el teljesen a kávé ízét, hanem a rossz elkészítési módszer is elronthatja akár a legjobb kávét is.

Az előző este bekészített, csapvízzel készített kotyogósok kora lejárt!

Ezzel nem azt mondjuk, hogy nem lehet kotyival jó kávét készíteni, de vannak olyan alapszabályok, amiket kötelező betartani:

 • tiszta eszközt,
 • és kávévizet használj,
 • az őrlemény kellően finom legyen,
 • ne tömörítsd össze a kávét,
 • amint “kotyog”, azonnal vedd le a tűzről!

Olvass többet a kávékészítési módszerekről: kotyogós és V60 filterkávé készítés.

Szemes kávé teszt: végeredmény (?)

A kevésbé tapasztalt kávésok rendszeresen megkérdeznek minket: miért jó cserélgetni a pörkölőket és a kávétípusokat, ha van egy megszokott kedvenc kávéja az embernek? 

“Felkelek, megcsinálom a szokásos kávémat, és indulhat a nap”

A válasz egyszerű: ha mindig ugyanarra az ízre vágysz, a Cuphub és a specialty világa nem neked való. Választékunkba mindig másik kézműves kávé kerül, a te igényeidre szabva: kérhetsz filterprofilú, vibráló ízjegyekkel rendelkező, alternatív kávékészítési eszközökre pörkölt kávét, vagy hagyományos, presszó profilú pörkölést kotyogósba, karos kávégépbe.

Végeredmény nincs, tanulság azonban van: próbálj ki minél több pörkölőt, kávétermelő országot, ízjegyet!

Kövess minket Instagramon, ami reményeink szerint hamarosan a legjobb szemes kávé fórum lesz!

Tartalomhoz tartozó címkék: kávé specialty kávé szemes kávé