Barion Pixel
Vásárolj mégFt értékben és rendelésedet ingyen kiszállítjuk.
X
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a Beállítások módosítása gomb alatt állíthatod be, amit bármikor módosíthatsz. Részletes süti tájékoztató és adatvédelmi tájékoztató
The Cuphub

Tejhabosítás otthon: melyik a legjobb tejhabosító?

Ebben a blogcikkben ahhoz adunk pár barista tippet, hogy többé Neked se legyen probléma az otthoni tejhabosítás. 

Vannak olyan specialty kávézók, ahol zokon veszik, ha nem feketén kéred a kávédat, de még mindig hatalmas igény van (és lesz is) egy krémes tejes italra a kávézókban, amivel nincs is semmi baj. 

Mindenki úgy igya a kávéját, ahogy szereti. 

A probléma inkább az, hogy azt a krémes állagot, amit a kedvenc kávézódban kapsz kézhez, azt nagyon nehéz otthon reprodukálnod, de nem lehetetlen. Segítünk!

Tejhabosító eszközök

Mivel állj nekI? Biztos próbálkoztál már sokféle tejhabosító eszközzel, amivel igyekeztél házilag elkészíteni egy tökéletes habos kávét. Csakhogy általában ezek a tejhabok sosem olyan szépek, krémesek, tele vannak levegővel és hamar “összeesnek”. 

Nézzünk is pár tejhabostíó eszközt, merthogy mindegyik tejhabosító használata (és ezáltal a végeredmény is) más.

Tejhabosítás gőzzel

A legegyszerűbb módszer a tejhabosítás kávégéppel. Itt rendelkezünk egy gőzkarral, amit arra találtak ki, hogy krémes tejet lehessen vele gőzölni. Kis gyakorlással, és egy tejkiöntővel, akár még a latte art alapjait is könnyen el lehet sajátítani. Ilyen kávégéppel egyszerű a gőzölés, viszont nem olcsó mulatság, úgyhogy nézzünk pár olcsóbb megoldást.

Kézi tejhabosító / elemes tejhabosító

Biztos vagyok benne, hogy mindenki használt már elemes tejhabosítót. A probléma egyértelmű velük:  a hab viszonylag jól néz ki az elején, de mire kényelembe helyezzük magunkat, már alig marad valami belőle. Ennek az oka, hogy rengeteg légbuborék keletkezik a tejben, ami hamar tönkremegy. 

Tejhabosítás botmixerrel

A fentiek alapján ezt gyorsan felejtsd is el: nincs olyan kézi tejhabosító, amivel kiváló eredményt tudnál elérni.

Gépi tejhabosító

Vannak az automata tejhabosítók. Szinte mindegyikkel ugyanaz a probléma, mint amit korábban írtunk. Kapunk egy nagyon vastag, de állagra kevésbé szimpatikus tejhabot, ami pillanatok alatt tönkremegy. Meg sem közelíti a kávéházi élményt. 

French press tejhabosítás: a kávéimádók eszköze

Na és akkor jöjjön az eszköz, amiről a cikk további részében fogok beszélni, a french press. Nagyon sokan nem tudják, hogy ez az alternatív kávékészítő eszköz arra is jó, hogy olcsón, tökéletes tejhabot tudjunk házilag készíteni.

A tejhab készítés alapja a tej

Rá is térek a lényegre: hogyan működik ez? Először is a tej. Itt nem kell semmi extrára gondolnod, egy sima 1,5%-os zsírtartalmú tejből is lehet gyönyörű krémes tejhabot készíteni, bár mi inkább a növényi alternatívákra esküszünk. Próbáld ki a világ legjobb borsótejét, a Sproud-ot vagy a legnépszerűbb altert, az Oatly zabtejet!

Pro tipp: minél magasabb a fehérjetartalma egy tejnek, annál könnyebben tudod vele a tökéletes krémes hatást elérni.

A legjobb állagot úgy érheted el, ha a tejet ~60 fokosra melegíted fel. Ezt a legkönnyebben egy maghőmérő segítségével tudod ellenőrizni. Fontos még a megfelelő méretű french press kiválasztása. 

Vannak egyszemélyes, 0,3 literes eszközök, de találkozhatsz 0,6 vagy akár 1 literes változataival is. Jó tejhabot úgy tudsz készíteni, ha legalább félig van tejjel az eszköz, erre fontos odafigyelned.

Tejhabosítás házilag, avagy a tökéletes latte macchiato otthon

Mi is az a latte macchiato? Egy olyan eszpresszó alapú, rétegzett ital, ahol a kávé a tej és a tejhab között helyezkedik el. A latte macchiato így azt a benyomást kelti, mintha a tej a kávé tetejére lenne öntve – holott az elkészítése nem így történik.

Előkészületek 

Melegítsd fel a tejet a szükséges hőfokra és öntsd át a megfelelő méretű french pressbe. Készítsd elő a kedvenc poharadat, és készíts egy kávét. Ez lehet kotyogós, presszó, kapszulás, bármi. 

Azt fontos tudni, hogy minél vizesebb, annál nehezebben fog szépen el rétegződni az ital. 

Tejhab készítése, köpülés

A tejhabosítás első fázisában a szűrőt teljesen ki kell húzni a tejből, és aztán visszanyomni. Ezáltal légbuborékokat képzünk a tejben, ezzel a növelve annak térfogatát, tehát tejhabot készítünk. 

Körülbelül 30 másodpercig folytasd ezt a folyamatot, de látni is fogod, ha elérted a szükséges tejhab mennyiséget. 

French press tejhabosító eszköz

Krémes tejhab alkotása

Ha elérted a szükséges tejhab vastagságot, akkor a szűrőt most úgy mozgasd fel-le, hogy nem húzod ki teljesen a tejből. Próbáld a középső harmadban, kisebb mozdulatokkal mozgatni. 

Ebben a lépésben a tejben képződő légbuborékokat lyukasztod ki, így lesz szép krémes állaga. Ezt is nyugodtan ismételd kb. 30 másodpercen keresztül. 

Ezután húzd ki óvatosan a szűrőt a french pressből és mozgasd körkörös mozdulatokkal, majd finoman ütögesd oda. Ezt ismételd meg addig, amíg nem lesz szép fényes, selymes a teteje. 

Ha jól csinálod, akkor ezt elegendő egyszer megtenned, de a kezdeti gyakorlásnál meg lehet ismételni többször is. Ez a lépés is azt szolgálja, hogy a lehető legkevesebb légbuborék maradjon a tejben, így lesz tartós és krémes a tejhab.

Először a tej…

Még egyszer utoljára mozgasd meg körkörösen az eszközt és öntsd át a krémes tejet a kedvenc kávés poharadba, úgy, hogy egy ujjnyi helyet hagyj a tetején. Ehhez az öntési folyamathoz tök jó tejhabosító kancsókat lehet kapni.

Lehetőleg válassz üvegpoharat, azon fog szépen látszani a végeredményt. Ezután várj körülbelül 20-30 másodpercet. 

Tejhabosítás házilag, a krémes tej titka

Tejhabosítás házilag, a krémes tej titka

…aztán a kávé

Óvatosan, a pohár közepébe folyasd bele a kávét. Fontos, hogy ne zúdítsd bele hirtelen az egészet, hanem lassan folyasd rá a tej közepére. Így fog szépen elrétegződni az ital. 

Összegzés: Ha tejhabosítás, akkor french press

A tökéletes latte macchiato otthon

Mi teljesen a french press pártján állunk, ha tejhabosításról van szó. Egy olyan kézi tejhabosító eszköz, amivel nem igazán tudsz hibázni, és szinte garantált a tökéletes, krémes kávé.


Ha valami nem világos, kérdezz tőlünk bátran üzenetben!