Barion Pixel
Vásárolj mégFt értékben és rendelésedet ingyen kiszállítjuk.
X
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a Beállítások módosítása gomb alatt állíthatod be, amit bármikor módosíthatsz. Részletes süti tájékoztató és adatvédelmi tájékoztató
The Cuphub

KÁVÉ|SZÜNETre vágysz? :)

Felmerült bennünk az ötlet és ezzel egyidejűleg egy kezdeményezés, hogy megkérdezzük a partnereinket; Hogyan kezdték az ipart, miért pont kávézót nyitott, ki, mit gondol rólunk, a Cuphubról? Továbbá, hogy milyen gyakorlati módon tudunk érdemi segítséget nyújtani az együttműködésünk alatt és milyen visszajelzéseket tudunk bezsebelni a kínálatunkban szereplő termékekről.
Mind-mind fontos tényező ahhoz, hogy a lehető legnaprakészebbek legyünk a partnereinkkel való együttműködésben, így személyesebbé tehetjük a mindennapjainkat. Meg hát kellemeset a hasznossal, jól be is kávézunk ilyenkor. ;)

Kiss Andreával, a KÁVÉ|SZÜNET tulajdonosával volt szerencsém a legelső interjút elkészíteni a fentebb említett témákkal kapcsolatban, így utólag is köszönöm az idejét és a nyitottságát erre beszélgetésre és, hogy a vendége lehettem egy csésze duplára. Lássuk, mire jutottam, milyen visszajelzéseket kaptam. :)


Isti.) Kezdjük hát az elejével, hogyan jött a kávézó ötlete és miért pont a vendéglátást választottad?

Andi.) Nos mondhatjuk, hogy amikor elkezdtem, véletlenül csöppentem bele a vendéglátásba. 10 évig a családi vállalkozásban dolgoztam, de 1-2 év után már tudtam, hogy valami sajátot szeretnék, egy olyan helyet, amit sajátomként kezelhetek, én teremthetem meg. Volt is egy elképzelésem arról, hogy mit és milyen vendéglátó egységet szeretnék majd és 12 évvel ezelőtt elindult a KÁVÉ|SZÜNET, de mint minden kezdet ez sem volt könnyű.

Isti.) Milyen volt az indulás, kezdetben milyen nehézségekbe ütköztél a frissen nyíló kávézóval?

Andi.) Több bérlője is volt a jelenlegi üzlethelyiségnek, amiben most működik a kávézó. Ezek az előttünk lévő üzletek pár hónapot, max. 1 évet voltak nyitva, majd lehúzták a rolót. Finoman szólva mondhatjuk, hogy nekünk sem hullott az ölünkbe a dolog, és közel 2 éven át szinte csak veszteséget termeltünk. Nyilván mi is fontolóra vettük, hogy továbbadjuk az üzletet… Azonban a várakozásunk beért, egyszer csak elkezdtek jönni a vendégek, mintha évszakot váltottunk volna, megugrott a forgalmunk. Eljött az az időszak is, amikor folyamatosan teltházzal mentünk, kinőttük a helyet.

Isti.) Miután a KÁVÉ|SZÜNET megvetette a lábát a 13. kerületben, milyen volt a következő időszak, hogyan maradtál motivált az évek alatt?

Andi.) Amellett, hogy rengeteg meló volt/van benne és mindent nekünk kellett kitapasztalnunk, a vendégek és a pozitív visszajelzések, a legjobb kávézói hangulat mindenért kárpótol, a gyerekekről nem is beszélve! :)
Később átköltöztünk ide a Gömb utcába, erre a háromszor akkora helyre, mint ahol eredetileg startolt a kávézó. Innentől indult be csak igazán az élet.
Ezek mellett, ha nem lenne egy remek csapatom, akik kedvesen és elhivatottan dolgoznak mellettem, mindezek elérhetetlenek lennének,.. de nekem egy nagyszerű csapatom van! :)

Isti.) Mi történt a felfelé ívelés után, miért éppen a speciality felé indultál kávé téren?

Andi.) Alapvetően sötét pörkölésű kávéval indultunk, ugyanis annak idején azt gondoltam, annál - az olasz pörinél - nincs finomabb, de a nyitástól számított 5 év után, amikor találkoztam a világos pörköléssel, rájöttem, hogy sokkal jobban ízlik, mint az olasz vonal.
Miután jobban bele ástam magam, a speciality irányzat hatására lecseréltük a teljes gépparkot is. Tudtam, hogy ha jót akarunk csinálni, azt ahhoz illő és arra alkalmas eszközökkel fogjuk tudni elérni, ezzel magunknak is és másoknak is szeretnénk megmutatni, hogy hozzáértéssel és elhivatottsággal csináljuk, amit csinálunk.

Isti.) Ha már a kávéra kitértünk, mi a helyzet a nélkülözhetetlen alternatív tejekkel, milyen tapasztalataid a saját és a vendégeid oldaláról?

Andi.) A legelején 4-5 féle alter tejet használtunk a kávéinkhoz, főleg Alprot, mondanom sem kell, nem volt egyszerű dolgunk ilyen széles kínálattal. Rengeteg figyelmet és időt elvett a személyzettől kiszolgálás közben, de anno mindenki azt gondolta, hogy a lehető legnagyobb kínálatot kell tartani ezekből. Természetesen mindenki mással szerette inni a kávéját. Ezt ma már teljesen máshogy gondolom, ezért is csökkentettük le az alter tej választékot 3 félére.

Emellett aktívan ajánljuk a kávéinkhoz legjobban illő növényi tejeket és segítjük a vendégeiket a döntésben. Folyamatos vendég edukáció nélkül ez nem is működhetne, épp ezért, azoknak, akik még nem próbálták, sok-sok kóstolót adunk a szerintünk legjobbakból, ami a Sproud és az Oatly, annak reményében, hogy a jövőben le tudjuk csökkenteni mindössze erre a 2 fajtára az alter tej választékot. Ha eleinte bizonytalanok is a "borsótej" hallatán, de élnek a kóstoló lehetőségével, a túlnyomó többségük oda van érte.

Isti.) Említetted a Sproud borsóitalt a lehetőségek között. Mesélnél arról, hogyan fogadták a vendégeitek ezt az újdonságot? Egy kissé furcsa lehet először azt hallani, hogy egy növényi tej alternatívát borsóból készítenek… :)

Andi.) Kezdetben valóban fura volt, mi is meglepődtünk, mielőtt kipróbáltuk volna. Amikor felmerül egy lehetséges új termék bevezetése, először is infót gyűjtök, részletesen utánajárok, hogy amit ajánlanak nekem, az valóban megéri e a pénzét? Ebben az esetben sem történt ez máshogy, ugyanis legalább 4 különböző helyen kóstoltam Sprouddal a kávét és hallgattam a sorban előttem álló vásárlók és baristák diskurzusát a "borsótejről".

Mint minden kávézó tulajdonos, eleinte volt bennem kétely, hogy a vendég visszahozza a kávéját, rossz lesz, nem ízlik majd neki, azonban ma már ki merjük jelenteni, hogy a Sproudot nem is lehet összehasonlítani a többi alter tej márkával, természetesen jó értelemben. Mivel 3-4 napot dolgozom a kávézóban, beszélgetek a vendégekkel, nagyon nem mindegy, hogy amit készítünk, az milyen minőségű alapanyagból van és kétségtelenül a Sproud áll a legközelebb a rendes tejhez. Itt fontos kiemelnem, hogy nem olcsó termékeket akarok árulni, hanem minőséget és élményt.
Amióta a Cuphubbal dolgozunk és megismertük ezt a két fajta (Sproud és Oatly) alter tejet, van olyan vendégünk, aki kartonszámra visz haza belőlük, emellett van egy deli részlegünk is, ahol ezeket egyesével is meg lehet vásárolni. Amióta kiraktuk őket a polcra, látványosan megemelkedett az ebből befolyó bevétel is és látszik, hogy egyre többen ismerik és szeretik ezeket a termékeket. Jó, hogy van egy ilyen polcunk.

Isti.) Visszatérve a kezdeti 4-5 fajta alter tejhez és a különböző termékekhez a deli polcon, ha sok fajta terméket árultok, ez azt jelentheti, hogy sok beszállítóval együtt dolgoztok. Ha ez így van, havonta mennyi időt igényel az, hogy rendelést írsz össze és adsz le a beszállítóknak? Nálatok ez mennyire macera?

Andi.) Ez egy jó kérdés és itt több minden is eszembe jut, de elég sok idő megy el erre… Szerintem havonta egy, másfél napot elvesz tőlem csak az, hogy a különböző feltételekkel dolgozó beszállítók rendeléseit managelem. Sokan csak akkor dolgozzák fel időben a rendelésünket, ha a hét egy fix napján, megszabott ideig adom le azt. Tehát figyelnem kell arra, hogy ne felejtsek el, mondjuk kedd 12:00-ig leadni egy fontos rendelést, különben csak a rákövetkező héten fogom megkapni azt, ami nekem lehet, hogy az aktuális hétre már kellene. De olyan is van, hogy két-három hétre előre le kell adnom egy rendelést. Az egy kicsit extrém, hisz lehet, hogy el sem fogynak addig az ominózus termékek és akkor csak áll a raktárban, foglalja a helyet.

Az, hogy ti a Cuphub-nál 1 nap alatt szállítjátok ki a megrendelt termékeket, számunkra döbbenetes. Nem egyszer volt már olyan eset, hogy a lányok hívtak reggel, hogy megérkezett a rendelés, amit előző nap éjjel(!) adtam le. Veletek nem kell azon aggódnom, hogy időben megkapom e az árut vagy beleférek e a rendelési keretbe. Ez egy nagyon megnyugtató dolog, rengeteget számít! Az pedig egy másik fontos tényező, hogy a Sproudot és az Oatlyt is egy helyről, tőletek rendelem, de ha már itt tartunk, az üdítőket, kombuchákat és a chai teát is,... kevesebb gondom van a rendelések tekintetében, amióta együtt dolgozunk és ez rengeteg időt megspórol.

Isti.) Ha értékelned kéne a Cuphob-ot, milyen pozitívumokat hoznál fel? A pozitívumok mellett érzel bármi kockázatforrást velünk kapcsolatban? Leegyszerűsítve miért rendelsz tőlünk, miben vagyunk mások, mint a többi disztribúció?

Andi.) Ha csak pár dolgot emelnék ki, az a rugalmasság és segítőkészség lenne. Van is egy konkrét példám erre; Amikor a Prana Chai disztribúciója átkerült hozzátok, volt pár megválaszolatlan kérdés a rendelési mennyiséggel, árakkal kapcsolatban. Emlékszem, abban az időszakban sokat beszélgettünk erről a témáról, személyesen is találkoztunk a felmerülő kérdéseim miatt, tisztázni kellett a részleteket. Ebben a helyzetben végig azt éreztem, hogy ötleteltek a számunkra is legjobb megoldáson, tájékoztattok a lehetőségekről és biztos voltam benne, hogy közös nevezőre jutunk. Így is lett. :)
Na meg a villámgyors kiszállítás… ezt már említettem, de ez tényleg fontos, hisz időből van a legkevesebb. Számít az ár is és nálatok jó árakon tudom beszerezni az alapanyagokat, amik tekintetében pedig széles választékból tudok szemezgetni, így a legtöbb termékünket tőletek veszem. Nagyon szimpatikus volt az is, hogy a legelső rendeléshez kaptunk egy kedvezményes kupont is. Kockázatot pedig abszolút nem érzek veletek kapcsolatban, nagyon szeretek veletek dolgozni!

Isti.) Akkor végül, de nem utolsó sorban, a záró kérdéseimet is bedobom: Mitől érzed magad sikeresnek, mire vágysz, mint kávézó tulajdonos? Esetleg van olyan dolog, amitől tartasz a vendéglátásban?

Andi.) Amire vágyom, az az, hogy a 22 év vendéglátás után, amit eddig felépítettem, az maradjon is így. Itt tudtam kiteljesedni, imádom amit csinálok, szeretném, ha ez csak felfelé ívelne. Jó csapat nélkül nem működhet ez az egész. Amíg van egy szuper csapatom, addig mindez lehetséges, mindemellett azért 2-3 KÁVÉ|SZÜNET még jó lenne. :)
Fontos szempont a család-munka egyensúlya is, ez egy nehezebb pálya a tulajdonosi székből és figyelnem kell arra, hogy ezt fej-fej mellett tudjam vinni, de talán ez is a nehézsége: a készenlétben maradás, elérhetőség, hisz nekem ez a munkám. Az előző helyről el kellett költöznünk, így nagyobb biztonságot jelentene, ha nem egy bérleményben lenne a kávézó, ezért szeretném, ha ez a későbbiekben egy saját tulajdonban kaphatna otthont. :)


Mindamellett, hogy számunkra nagyon fontos a vendéglátóegységek visszajelzése, jó látnunk azt is, a munkánknak és a befektetett időnknek jó hozadékai és elégedett partnerei vannak. Így ha teheted és a 13.-ban jársz, ne hagyd ki a KÁVÉ|SZÜNET, itt nem "csak" kávét készítenek, hanem életérzést is adnak, kedves csapat fogad és mindent megtesznek, hogy jó kávéélményt nyújthassanak.