Barion Pixel
Vásárolj mégFt értékben és rendelésedet ingyen kiszállítjuk.
X
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a Beállítások módosítása gomb alatt állíthatod be, amit bármikor módosíthatsz. Részletes süti tájékoztató és adatvédelmi tájékoztató
The Cuphub

Így készül a V60 kávé otthon, barista módra

hario v60 kávéVégy egy Hario V60 barista eszközt és készítsd el életed legjobb kávéját: vagyis fejlődj napról napra. Tippek és V60 kávé recept a Cuphub-tól és Hernyák Gábortól, home baristáknak!

Annyi érdekes és sokszínű módot biztosítanak a kávékészítéshez az alternatív kávés eszközök, hogy létrehoztak egy úgynevezett Brewers Cup versenyt. Ezen a versenyen a brewerek (így hívják a filter kávé készítéssel foglalkozó baristákat) egy adott kávét készítenek brew formában, amiből egyszerre 3-at is el kell készíteni a lehető legprecízebben.

Tudtad?

Brew kávé = filterkávé

Mi az a Hario V60?

A Hario V60 az egyik legnépszerűbb filterkávé készítő eszköz, anyagát tekintve lehet üveg, műanyag, rozsdamentes acél vagy akár kerámia is. A lényeg, hogy a tölcsér 60 fokos szögben szűkül, és az alján lévő lyukon keresztül csepegteti le az őrleményen átfolyt kávét.

Gábor nemrég összehasonlította az üveg és a műanyag V60 közti különbséget.

Hasonló eszközök még a Kalita és a Melitta, amik annyiban különböznek, hogy kicsit más a formájuk, ezáltal más méretű az aljukon lévő nyílás is. 

A kávékészítés lépései V60-al

A kávé elkészítésének pontos lépései vannak amiket célszerű betartani, ha finom kávét szeretnél fogyasztani. Sőt! Érdemes lejegyzetelni is, hogy miként készítetted a kávédat, így később finomítani tudsz a recepten, saját ízlésed alapján. 

0. lépés: a kávé beszerzése és őrlése

Ha filterkávét készítesz, érdemes a világosabb pörkölésű kávék közül választanod, melyek általában lágyabb, gyümölcsösebb ízvilágot képviselnek. Előző cikkünkben részletesebben írtunk a filterkávéról.

Fontos, hogyha magadnak őrlöd a kávét, akkor a V60-ba enyhén durvára kell őrölni a szemeket. Ha nem vagy biztos magadban, kérd meg a közeli kávézót, vagy ahonnan a kávét vásároltad, hogy őröljék le neked a kávészemeket. Meg fogják kérdezni, hogy milyen eszközt használsz, és olyanra fogják őrölni, ami Neked kell.

Szerintünk jobb egy jól, előre leőrölt kávé, ami nem is teljesen friss (pár napos), mint egy friss, de rosszul őrölt kávé.

Vízforralás

Először forrald fel a kávévizet – a pörköléstől függően érdemes változtatni a víz hőfokán. Amennyiben világos pörkölésű kávét használunk 90-95 fok között érdemes “brewolni. Ugyanakkor ha sötétebb pörkölésű kávét használsz, akkor 90 fok alatti vizet érdemes melegíteni.

Előkészítés

Használj egy grammos mérleget, majd arra helyezd rá a szervert (szervernek hívjuk azt a kancsót, a kedvenc bögrénket, vagy akármit, amit a V60 alá teszünk, hogy abba csepegjen a kávé.)

Hajtsd meg a szélénél a filterpapírt és helyezd bele a tölcsérbe. Ha felforrt a víz, nedvesítsd át a filterpapírt a forró vízzel. Ilyenkor ez a víz lecsepeg a szerverbe: ürítsük ki, hogy ne vizezze feleslegesen a kávénkat. Ez fontos, különben a papír íze is belekerül a kávédba.

Adagolás

Öntsd bele a kávét, az adagját pedig pontosan mérd ki a mérlegen. Ez recepttől függően lehet 15, 18, 20 gramm. A cikk alján megtalálod Gábor receptjét