Barion Pixel
Vásárolj mégFt értékben és rendelésedet ingyen kiszállítjuk.
X
Sütiket és más technológiát használunk a weboldal működéséhez, statisztikához, a tartalmak és hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, és az így gyűjtött adatok média-, hirdető- és elemző partnereinkkel történő megosztásához. Partnereink ezeket kombinálhatják más adatokkal is. Az Elfogadom gombra kattintással hozzájárulsz mindezekhez. A hozzájárulásod tartalmát a Beállítások módosítása gomb alatt állíthatod be, amit bármikor módosíthatsz. Részletes süti tájékoztató és adatvédelmi tájékoztató
The Cuphub

Filterkávé vs kotyogós: mi a különbség?

Filterkávé vs kotyogós: mi a különbség?

Filterkávé készítésekor home baristának érezheted magad! Egy menő hobbi, mindig izgalmas ízekkel – ebben segít nekünk Hernyák Gábor 2019-es magyar bajnok filterkávé készítésében! Egy kis történelmi kitekintés, amiért nem is kell sokat visszamenni a múltba: az elmúlt évtizedekben, szüleink és nagyszüleink kávéja főleg a rozsdás kotyiban, ecetes szarvasikban készült. A kávé ezért a szemünkben keserű, és kis csészében érkezik – inkább olaszos.

Filterkávé készítésekor home baristának érezheted magad! Egy menő hobbi, mindig izgalmas ízekkel – ebben segít nekünk Hernyák Gábor 2019-es magyar bajnok filterkávé készítésében!

Egy kis történelmi kitekintés, amiért nem is kell sokat visszamenni a múltba: az elmúlt évtizedekben, szüleink és nagyszüleink kávéja főleg a rozsdás kotyiban, ecetes szarvasikban készült. A kávé ezért a szemünkben keserű, és kis csészében érkezik – inkább olaszos. 

De a kotyogós kávéról már írtunk korábban is, most a filteré a főszerep. 

Hogy jön ide a filterkávé?A filterkávé egy teljesen más világ, mint a relatíve megszokott kávézás. Ezért alternatív kávézásnak is hívják. Egy sokkal kifinomultabb, könnyedebb és lágyabb ízvilágú italt lehet filter eszközökkel elkészíteni, mint más módszerekkel. 

Filterkávé készítés: alapok

Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy filterhez , hisz nem kell hozzá nagynyomású kávégép, gáz vagy villanyrezsó. 

A kávé őrlése is lehet változó, az egészen finomtól a durváig több féle recept közül válogathatunk kedvünkre, vagy kísérletezhetünk, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb megoldást. 

A filterkávék koffeinhatása teljesen másképp hat, mint az espresso esetében. A koffein érzet hatása hosszan elnyúlik, pont mint a teáknál és nem vág minket úgy fejbe, mint egy espresso.

Van-e különbség a csepegtetett kávé és a filterkávé között?

Igazából nem. A csepegtetett kávé egy sokkal ismertebb elnevezése ennek a fajta kávénak. Úgy lett elterjedt, hogy egy eszközön keresztül egy kiöntőbe csepegtették a kávét. Ez egy olyan alternatív kávékészítési módszer, amit számtalan eszközzel el lehet készíteni. Ilyen például a V60, Kalita, Chemex, Clever dripper, sőt, akár a Café Frei féle cold drip állvány is. 

Alternatív kávékészítő eszközök

Használhatunk sötét vagy világos pörkölésű kávét, eszközök garmadája áll rendelkezésre: 

 • French press: Egy olyan eszköz, ami durvább őrleményt igényel. A kávékészítés pofonegyszerű vele, és kiváló eszköz a tejhabosításra is.
 • Aeropress: Egy korszakalkotó amerikai alternatív kávékészítési eszköz. Kézi erővel kell átpréselni a vizet az őrleményen, amitől izgalmas és ízekben gazdag kávét készíthetsz.
 • Clever dripper: Ahogy a neve is utal rá, ez egy szabályozható filterkávés eszköz. Az a titok, hogy a dripper alján van egy kis „csapóajtó”, amivel be tudod zárni, majd kinyitni, ezáltal kontrollálható az áztatási idő. 
 • V60: az egyik legismertebb és legkedveltebb filterkávé készítő eszköz. Egy 60 fokot bezáró tölcsért képzelj el: ebbe kerül a kávéfilter, ami általában papír, majd a kávé, ami a szerverbe csepeg.
 • Kalita és Melita: annyiban térnek el a V60-tól, hogy más formájú és méretű az eszköz és a kifolyó nyílás, emiatt pedig ízében is eltérő lehet az italod.
 • Chemex: egy kémikus találmánya, aki ötvözte a filterkávé készítő eszközt és a lombik kancsót. Így csak egy szűrőt kell a tetejébe helyezni, nem igényel külön eszközt

Csepegtetett kávé: kancsó és szerver

A barista eszközök gyöngye a HARIO V60

E közül a sok féle eszköz közül talán a V60 a mi kedvencünk, ami egy V alakú 60 fokos szöget bezáró eszköz. Anyagát tekintve lehet műanyag, kerámia, üveg, vagy akár rozsdamentes acél. Többféle méretben is megtalálható 2,4 vagy 6 személyes változatban is. 

Na de mi kell ahhoz, hogy jó kávét tudj készíteni vele?

 • papírfilter
 • bármilyen kancsó, 
 • frissen pörkölt kávé
 • kávévíz
 • szerver
 • konyhai eszközök mint kiskanál, mérleg
 • és egy jó recept

Cuphub tipp:

Szerver = bármilyen edény, amibe a kész kávé lecsepeg, csak barista nyelven.


Kérdéseink Gáborhoz:

Kotyogós kávé vs. Filterkávé: szerinted mi a 3 legnagyobb különbség a kettő között?

 • A filterkávé sokkal tisztább, mint a kotyogós.
 • A kotyogó az espresso és a filterkávé között áll így egy külön kategóriát képez.
 • Ha egy kotyogót nem mosunk el rendesen a következő kávét teljesen tönkreteheti, míg egy filterkávé esetében erre sokkal kisebb esély van.

Milyen őrlemény, milyen pörkölés kerül a filterbe? 

Receptje és ízlés válogatja. A különböző filter eszközöknek megvan a preferált őrlőállása, recept módosítással viszont ugyanúgy készíthetünk finom kávét. 

A közhiedelem úgy tartja ugyanakkor, hogy 

 • minél durvább őrleményt használunk, annál jobb,
 • és világosabb pörkölést érdemes használni.

Miért más egy filterkávé ízvilága, mint a kotyogósé?

Míg filterkávénál a víz és a kávé nincs kitéve direkt hőhatásnak, addig egy kotyogósban folyamatosan, szinte kontroll nélkül történik a víz forralása. Hogyha nem figyelünk oda, a hő képes megégetni a tömítő gumit, ami az italra is rányomja a bélyegét.

Mennyi benne a koffein más kávékészítési eszközökhöz képest?

A koffein egy vízben oldódó kémiai anyag. Mivel több víz megy keresztül az őrleményen egy filterkávé készítésnél, mint egy espresso készítésnél ezért némileg több koffeint is oldunk ki a filterkávék esetén. A hatása viszont teljesen másképp mutatkozik.